Haags stationsplein krijgt twee woontorens

Op het nu nog lege plein voor Den Haag CS komen twee woontorens van 90 meter hoog. In het midden groeien ze als het ware naar elkaar toe en vormen ze de toegang tot het station. Het stadsbestuur heeft vrijdag een keuze gemaakt uit drie voorstellen. 

 

Al jaren zijn er plannen gemaakt voor bebouwing op het Koningin Julianaplein (KJ-plein) voor Den Haag CS. Het KJ-plein wordt gezien als een onaantrekkelijk, winderig plein. Ook het grauwe kantorencomplex boven het station spreekt weinig tot de verbeelding.

Maar de bouwplannen zijn ook altijd omstreden geweest. De afgelopen jaren ging het om ontwerpen die allemaal iets van een letter in zich hadden: het L-gebouw, het U-gebouw en het M-gebouw van architect Rem Koolhaas. Dat ontwerp, met eerst vijf en later vier 'poten', kreeg veel kritiek te verduren. Uiteindelijk trok de projectontwikkelaar zich terug omdat de bouwkosten te hoog uitvielen. 

 

Drie consortia mochten de afgelopen maanden een nieuw voorstel uitwerken. Het gekozen plan bestaat uit 350 woningen, waarvan 50 sociale woningen en een aantal starterswoningen. Het is gemaakt door het team van ontwikkelaar Synchroon,  met daarin onder andere architectenbureau Powerhouse Company en landschapsarchitectenbureau Delva.

 

Waardige stadsentree

Het college van B & W volgt de keuze van een beoordelingscommissie. 'Het winnende plan vormt samen met de ondergrondse fietsenstalling een waardige stadsentree en geeft een beter aanzicht voor het station', aldus het stadsbestuur in een toelichting. Hoeveel er voor de grond wordt betaald, is niet bekend gemaakt.

Deze zomer wordt op het plein eerst een ondergrondse fietsenstalling opgeleverd met duizenden plaatsen. De nieuwbouw zou begin 2019 moeten worden opgeleverd.

De twee afgewezen consortia hebben twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen de keuze van de gemeente. Na die periode, op 7 juni, houdt de winnende ontwikkelaar een uitgebreide presentatie voor bewoners en ondernemers.

 

Bron: de Volkskrant