Bebouwing kustgebieden stijgt

De bebouwing van kustgebieden stijgt explosief. Het gaat met name om recreatiewoningen, strandhuisjes, hotels en jachthavens, blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Natuurmonumenten. De komende drie jaar komen er meer dan 6200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen bij. Dat is een explosieve stijging als je het vergelijkt met de 1741 die in de afgelopen drie jaar zijn gebouwd.

Begin dit jaar ontstond er commotie over de plannen van minister Schultz om de regels voor het bouwen aan de kust te versoepelen. Tienduizenden mensen tekenden een petitie om de kust te beschermen. Na kritiek van de Tweede Kamer en allerlei organisaties trok de minister haar plannen in.

 

Het beeld ontstond dat daarmee een einde kwam aan de bouwplannen, maar dat beeld klopt niet. Natuurmonumenten had toen al een vermoeden over de bouwlust aan de kust. De nieuwe cijfers bevestigen dat. 

Het ministerie zegt in een reactie dat het samen met gemeenten, provincies en natuurorganisaties afspraken probeert te maken over de manier waarop wordt omgegaan met behoud en ontwikkeling van de kust en de gebieden daarachter. Die afspraken moeten er na de zomer zijn. Overigens benadrukte minister Schultz deze week in een brief aan de Kamer dat de gemeenten en provincies ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. 

 

Uit de inventarisatie van Natuurmonumenten blijkt dat de plannen voor Zeeland het verst gaan. De afgelopen drie jaar verrezen in die provincie 1093 recreatie-eenheden. Voor de komende drie jaar staan er maar liefst ruim 3000 kamers en woningen in de planning, plus nog eens 950 ligplaatsen. Vooral voor Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland bestaan flinke plannen.

Zuid-Holland wil de komende periode 1429 huisjes, hotelkamers en appartementen realiseren, drie keer zoveel als de 446 van de achterliggende periode. Het zwaartepunt ligt op Goeree-Overflakkee. Noord-Holland gaat van 384 objecten naar 870. Het gaat daar vooral om nieuwbouwprojecten bij Callantsoog.

 

 

Bron: NOS