Wie wil er nou geen mooi landschap?

Het fenomeen ‘ruimtelijke kwaliteit’ lijkt een opleving te hebben in het publieke debat. Anderhalf jaar geleden schreef journalist Jantien de Boer het boek Landschapspijn over de industrialisering van het boerenland. Deze zomer ging Adriaan Geuze de strijd aan tegen de verdozing van ons distributielandschap en de Eo Wijersprijsvraag staat dit keer in het teken van een vitaal en aantrekkelijk platteland.

 

Ook journalist Caspar Janssen is geschrokken van de lelijkheid die hij buiten de stad tegenkwam. Hij wandelde anderhalf jaar lang door het Nederlandse platteland en schreef er een mooi boek over (Caspar loopt), en een essay voor de Volksrant. Hij verbaast zich erover dat schoonheid vaak geen argument is bij de invulling van het Nederlandse landschap, maar hij laat ook hoopvolle voorbeelden zien van boeren en burgers die kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. 'In een zee van industriële landbouw werden zij mijn bakens,' aldus Janssen. Als er maar genoeg mensen aandacht blijven vragen voor de ruimtelijke kwaliteit en de biodiversiteit van ons landschap, komt de landbouwtransitie misschien wel echt op gang.