In het septembernummer

DE TOEKOMST VAN SCHIPHOL

De afgelopen maanden deden vijf ontwerpteams in opdracht van de Royal Schiphol Group onderzoek naar de mogelijke ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven. Het bedrijf wil zo zicht krijgen op denkbare en andere oplossingen die breken met aloude inrichtingsconcepten. En dat is nodig ook, want Schiphol loopt zoals we allemaal weten tegen zijn grenzen aan. Vluchten worden geschrapt, het centrumgebied is overvol en ook rondom het vliegveld is van alles in beweging. Auteur Peter Paul Witsen bekeek de vijf studies en constateert dat ze een opmaat vormen voor een broodnodige koerswijziging.

 

HET BESTE AFSTUDEERWERK VAN 2022

Zoals elk jaar presenteren we in september het beste afstudeerwerk van 10 ontwerpopleidingen. Wederom tonen de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, HAS Den Bosch, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences en de Fontys Academy of Architecture & Urbanism hun meest voorbeeldige afstudeerprojecten. Dit jaar wordt het werk ingeleid door stedenbouwkundige Rogier van den Berg, directeur van het WRI Ross Center for Sustainable Cities.

In het najaar kiezen een zogenoemde 'Club van 30' (een gezelschap van prominente vakgenoten) en een jury o.l.v. Gijs van den Boomen de winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards. De prijsuitreiking staat gepland voor 10 november op de HAS in Den Bosch.

 

En verder

DE VERHALEN

Redacteur Marieke Berkers bezoekt Anne Loes Nilessen voor een goed gesprek over ontwerpend onderzoek en werken in het buitenland. Daarnaast een artikel van Sofia Opfer over het werk van landschapsarchitect Roodbaard in Noord-Nederland en fraaie etsen van stadsgezichten uit de negentiende eeuw.

 

DE PROJECTEN

Leon Sebregts gaat kijken op het vernieuwde entreegebied van het AMC in Amsterdam.  Plus een recensie van de omstreden zeesluis in IJmuiden.

 

COLUMNS

Van Sander de Knegt en Arjan Harbers. 

 

Dit nummer is uitverkocht.