In het juninummer

Beeld uit het afstudeerproject van Zivile Simkute (TU Delft)

 

THEMA: BACHELOR MASTER DOCTOR

Hoe staat het ervoor met het onderwijs en onderzoek in stedenbouw en landschapsarchitectuur? Een themadossier met daarin:

• Het beste afstudeerwerk van 2016 van tien ontwerpopleidingen – ingeleid door landschapsarchitect Jana Crepon.

• Drie korte verhalen over relevante onderzoeksprojecten.

• Een essay van promovendus en architect Hans Teerds over de wetenschappelijke betekenis van stedenbouw- en landschapsarchitectuuronderzoek. Hij pleit ervoor ontwerpopleidingen te zien als een aparte academische categorie naast de natuur- en menswetenschappen – het ontwerpvak moet dan wel het niveau van het persoonlijke en het creatieve weten te overstijgen.

• Interview met Arjan van Timmeren, directeur van het onderzoeks- en onderwijsinstituut Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies (AMS) – een samenwerkingsverband van de TU Delft, Wageningen University en MIT uit Boston. AMS laat zien dat data en ICT-toepassingen onmisbaar zijn voor de planning van een duurzame stad van de toekomst.

 

EN VERDER...

INTERVIEW: ANOUK VOGEL

Redacteur Marieke Berkers sprak met de kunstzinnige landschapsarchitect over haar werk en inspiratie. ‘Voor mij zijn planten objecten, waardoor het ontwerp eenvoudig kan zijn.’

 

FOTOREPORTAGE: PARK LINGEZEGEN

Het enorme Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen is bijna helemaal opgeleverd . Nu zijn de mensen aan zet het park in gebruik te nemen en ‘door te ontwikkelen’. Fotograaf Harry Cock legde de stand van zaken vast.

 

REPORTAGE : VEERKRACHTIGE BANLIEUE

Rob van de Bijl bezocht de Parijse banlieue Grigny om te kijken of deze schijnbare no-goarea toekomst heeft. Hij trof er maatschappelijk uitsluiting maar ook een sterk zelfbewustzijn.

 

DE PROJECTEN

Tim de Boer over de Grote Marktstraat in Den Haag en Marc Nolden bekeek de ontwerpkwaliteit van de ingrepen rond de historische stadswal van Den Bosch.

 

COLUMNS

Van Christiaan Weijts, Marinke Steenhuis en Madelief ter Braak

 

Dit nummer is nog te koop via deze link