In het septembernummer

Kaartbeeld uit het afstudeerproject van Roy Italiaander, alumnus van Hogeschool Van Hall Larenstein.

 

HET BESTE AFSTUDEERWERK VAN 2020

Traditiegetrouw presenteren we in september het beste afstudeerwerk van 10 ontwerpopleidingen. De Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, HAS Den Bosch, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences en de Fontys Academy of Architecture & Urbanism tonen hun meest voorbeeldige afstudeerprojecten.

Dit jaar wordt het werk ingeleid en geduid door stedenbouwkundige Riette Bosch, werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf. In het najaar kiezen een zogenoemde 'Club van 50' (een gezelschap van prominente vakgenoten) en een jury o.l.v. Gijs van den Boomen de winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards. Vanwege de coronamaatregelen vindt de prijsuitreiking in maart 2020 plaats.

 

EN VERDER...

BLIND GELOOF IN DE FLORIADE

Onlangs werd bekend dat de Almeerse Floriade in 2022 definitief doorgaat. Net als eerdere edities fungeert het evenement als een aanjager voor gebiedsontwikkeling - in dit geval de bouw van een stadswijk van de toekomst. Maar met de edities van Venlo (2012) en Haarlemmermeer (2002) in het achterhoofd, waar de aanjaagfunctie niet helemaal uit de verf kwam, rijst de vraag waarom het in Almere wel gaat lukken. Journalist Edwin Lucas gaat op zoek naar de antwoorden.

 

DE VERNIEUWING VAN HET WINKELCENTRUM

Overal in het land worden winkelcentra (met name in woongebieden) opgeknapt en vernieuwd. Hedwig van der Linden verken waarom die opknapbeurt nodig is – leegstand, verpaupering, anonieme en stenige buitenruimtes, geen betekenis voor de buurt –en hoe deze opgaven in onder andere Rijswijk en Amsterdam-Nieuwwest wordt aangevlogen.

Met een fotoreportage van Hans Peter Follmi.

 

INTERVIEW MET EKIM TAN

Redacteuren Marieke Berkers en Mark Hendriks in gesprek met architect, stedenbouwkundige en onderzoeker Ekim Tan.

 

COMMENTAAR: COLLECTIEGEBOUW BOIJMANS VAN BEUNINGEN

De plannen van MVRDV en MTD voor het nieuwe collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen in het Rotterdamse Museumpark deden veel stof opwaaien. Nu het project bijna af is houdt redacteur Hester van Gent het resultaat tegen het licht.

 

DE PROJECTEN

Tim de Boer bezoekt de gloednieuw campus van de Breda University of Applied Sciences, en redacteur Marieke Berkers verblijft deze zomer in de opgeknapte industriewijk Confluence in Lyon.

 

COLUMNS

Van Arjan Harbers en Sander de Knegt

 

Dit nummer is nog verkrijgbaar via deze link