In het septembernummer

Beeld uit het afstudeerproject van Kathlijn de Booij, afgestudeerd aan Van Hall Larenstein.

 

DE BESTE AFSTUDEERPROJECTEN VAN 2024

Wederom presenteren we in september het beste afstudeerwerk van de Nederlandse ontwerpopleidingen. Dit keer tonen de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, HAS Green Academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences, Hogeschool van Amsterdam en de Fontys Academy of Architecture & Urbanism hun meest voorbeeldige afstudeerprojecten. Dit keer wordt het werk ingeleid door landschapsarchitect Marie-Laure Hoedemakers.

Dit najaar kiest een zogenoemde 'Club van 30' (een gezelschap van prominente vakgenoten) en een jury o.l.v. Ben Kuipers de winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards. De prijsuitreiking staat gepland voor 14 november op de Breda University of Applied Sciences.

 

DE VERHALEN

Journalist Edwin Lucas maakt een reportage over drijvende stedenbouw, een onderwerp dat steeds meer in zwang raakt en waarover recent verschillende 'serieuze' ontwerpverkenningen verschenen. Het is legitiem om in een waterrijk land waar de ruimte schaars is en de woningnood hoog, zo'n denklijn eens kritisch te belichten. Wat is drijvende stedenbouw, waarvoor is biedt het uitkomst, welke vormen zijn denkbaar, welke ervaring is er mee opgedaan? Maar ook: wat betekent dit voor het vak, moeten stedenbouw opnieuw uitvinden en onze perceptie van wat stad is herzien? Blijft drijvend wonen een niche of kun je het op grote schaal doen? En hoe zorg je dat het niet weer de zoveelste kolonisatiegolf van het landschap is?

 

Redacteur Eva Vroom neemt een kijkje in de keuken bij het Brabantse streekpark Land van Kien, waar lokale initiatiefnemers alternatieve vormen van voedselproductie combineren met andere functies (recreatie, natuur, wonen, etc). Om zo actuele opgaven van antwoorden te voorzien, te komen tot nieuwe economische modellen en perspectieven en het landschap te ontwikkelen. Hoe vlieg je zo'n project aan? Welke functies zijn wenselijk en welke niet? Hoe is de businesscase opgebouwd? Hoe werkt kringlooplandbouw? Maar ook: hoe ontwerp je een krachtig landschappelijk raamwerk? Hoe doe je recht aan het gebiedskarakter en de wensen van omwonenden?

Naast gesprekken met betrokken ontwerpers Tom van Tuijn en Marianne Verhoeven, initiatiefnemer Rob Jansen (die zichzelf geen ondernemer noemt, maar 'boer van nu') en Mariska de Ruiter van de gemeente Meierijstad, maakt fotograaf Loek Buter een beeldverhaal van dit bijzondere gebied.

 

JaapJan Berg gaat naar Brussel voor een interview met de Belgische landschapsarchitect Bas Smets. Hij ontving onlangs de Vlaamse cultuurprijs, onder meer voor zijn werk aan het voorplein van de Notre Dame. Zijn projecten kenmerken zich door een precieze en subtiele omgang met zowel de plek als de opgave. Smets stelt de mens en  wordt geroemd om  zijn observatievermogen, oorspronkelijke concepten en het volgen van de logica van de natuur.

 

DE PROJECTEN

Vivian van Gaal neemt een kijkje in een pas geopende stadstuin in Dordrecht (een ontwerp van Piet Oudolf en Tom de Witte). En Leon Sebregts bezoekt het door AWG ontworpen verdichtingsproject op het Nutsterrein in Maastricht.

 

COLUMNS

Van Sander de Knegt, Pieter Hoexum en Arjan Harbers. 

 

Dit nummer  verschijnt eind september.