In het septembernummer

Beeld uit het afstudeerproject van de Rotterdamse stedenbouwstudent David Sonntag.

 

DE BESTE AFSTUDEERPROJECTEN VAN 2023

Zoals elk jaar presenteren we in september het beste afstudeerwerk van 10 ontwerpopleidingen. Wederom tonen de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft, HAS Den Bosch, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences en de Fontys Academy of Architecture & Urbanism hun meest voorbeeldige afstudeerprojecten. Dit keer wordt het werk ingeleid door stedenbouwkundige Ivar Branderhorst.

Ook dit najaar kiest een zogenoemde 'Club van 30' (een gezelschap van prominente vakgenoten) en een jury o.l.v. Gijs van den Boomen de winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards. De prijsuitreiking staat gepland voor 16 november op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

 

DE VERHALEN

Auteur Martine Bakker  gaat voor het grote interview in gesprek met de Eindhovense stedenbouwkundige Tom van Tuijn. Daarnaast aandacht voor een gevoelig onderwerp: de noodzaak van een veilige, prettige en inclusieve werk- en bureaucultuur. Hoe is het daarmee gesteld in de stedenbouw en landschapsarchitectuur? Tot sloten duiken we in de verborgen schilderkunst van de eerder dit jaar overleden landschapsarchitect en stedenbouwkundige Hubert de Boer.

 

En redacteur Marieke Berkers reist af naar Stockholm voor een reportage over circulaire gebiedsontwikkeling. Ze bezoekt daar de wijk Royal Seaport, een 'living lab' waar geëxperimenteerd wordt met het ontwerp en ontwikkeling van een circulaire stadswijk. Wat is nodig om zo'n circulaire gebiedsontwikkeling voor elkaar te krijgen? En wat betekent dit voor het ruimtelijk ontwerp? Oftewel: hoe ziet zo'n circulaire wijk er dan uit, hoe uit het circulaire karakter zich in het stedenbouwkundig plan, in de inrichting van de openbare ruimte, in de wijze waarop de wijk gebruikt wordt? 

 

DE PROJECTEN

We nemen een kijkje bij de pas geopende Hoekse Lijn - de directe metroverbinding tussen Rotterdam en de Noordzee. Met speciale aandacht voor de stedenbouwkundige inpassing van de nieuwe eindhalte. Plus een bezoek door Hannah Schubert aan het vernieuwde voorterrein van paleis 't Loo.

 

COLUMNS

Van Sander de Knegt, Pieter Hoexum en Arjan Harbers. 

 

Dit nummer is verkrijgbaar via deze link.