In het septembernummer

DOSSIER: ENERGIE EN RUIMTE

Met gasthoofdredacteur Dirk Sijmons 

Landschapsarchitect en voormalig rijksadviseur Dirk Sijmons zet uiteen waarom de transitie van een fossiele naar een duurzame energievoorziening hoe dan ook een ruimtelijke opgave is – en hoe het stedenbouwkundig en landschapsarchitectonisch ontwerp een bijdrage kan leveren aan het in goede banen leiden van deze omslag.

In dit dossier onder meer een reportage door journalist Tijs van den Boomen over de gevolgen van de energietransitie voor mobiliteit, stedenbouw en planning. Daarnaast gaat gasthoofdredacteur Sijmons in gesprek met Ed Nijpels (de trekker van het Energieakkoord) over waarom de ruimtelijke dimensie nog zo onderschat wordt.

Verder inspirerende voorbeelden, een overzicht van de belangrijkste energie-onderdelen zon, wind, warmte en besparing, en de verleidelijke kracht van ontwerpbeelden.

 

EN VERDER...

DE GEVANGENIS KOMT VRIJ

Recent verkocht het Rijksvastgoedbedrijf de koepelgevangenis van Haarlem en de Amsterdamse Bijlmerbajes. Ook in Arnhem, Breda en Utrecht komen monumentale gevangenissen midden in de stad op de markt. De herbestemming van deze complexen biedt enorme kansen. Wordt er wel het onderste uit de kan gehaald om de stad te verbeteren? Teun van den Ende zocht het uit.

 

INTERVIEW MET SMARTLAND

Leon Emmen, Roel Wolters en Klaas-Jan Wardenaar werkten jarenlang bij bureau Vista en besloten vorig jaar een eigen bureau op te richten: Smartland. Mark Hendriks gaat met hen in gesprek over hun jarenlange werkervaring, hun ontwerpfilosofie, het hebben van een eigen bedrijf en het doen van projecten in het verre China.

 

ESSAY OVER DE IDEALE OMGEVINGSVISIE

Oud-redacteur Peter Paul Witsen verkent hoe kenmerken van de oude en nieuwe planologie kunnen samenkomen in het nieuwe omgevingsbeleid. 

 

DE PROJECTEN

Redacteur Marieke Berkers reist af naar Ter Apel voor de vernieuwing van het plaatselijke asielzoekerscentrum door De Zwarte Hond en Felixx. Marlies Brinkhuijsen en Rudi van Etteger beoordelen de nieuwe hoogspanningslijn van Doetinchem naar het Duitse Wesel.

 

COLUMNS

Van Christiaan Weijts, Marinke Steenhuis en Madelief ter Braak.

 

Blauwe Kamer 3-2017 bestelt u hier.