In het juninummer

Afbeelding uit het afstudeerproject van de Wageningse landschapsarchitect Marit Noest.

 

DOSSIER: ONDERWIJS EN ONDERZOEK 

Net als voorgaande jaren presenteren studenten van 11 ontwerpopleidingen – Academies uit Rotterdam, Amsterdam en Tilburg, TU Delft, Wageningen University, TU Eindhoven, Saxion, NHTV, HKU, HAS Den Bosch en Larenstein – hun afstudeerwerk. Stedenbouwkundige Robbert Jan van der Veen, partner bij het bureau plein06, voorziet de afstudeerprojecten van een kritische inleiding. Aan welke opgaven werkt de nieuwe generatie? Wat valt op aan hun ontwerpaanpak? Waarin verschillen de diverse scholen?

 

In dit dossier ook een reportage van Tim de Boer. Hij verkent de rol van de tekening en het tekenen in het ontwerponderwijs. Hoeveel aandacht is er voor de tekening als eindproduct – tegen de achtergrond van digitale technologieën en de toegenomen complexiteit van het ‘plan’ – dat allang geen blauwdruk meer is, maar een strategie, een raamwerk, een visie of een proces, etc. En wat is nog het belang van het tekenen op zich bij het nemen van creatieve beslissingen, het maken ontwerpkeuzes of het opdoen van kennis?

In twee driegesprekken onderzoeken we met de Academies van Bouwkunst en de universiteiten hoe het ontwerponderwijs- en onderzoek ervoor staan. Hoofdredacteur Mark Hendriks gaat in gesprek met Maike van Stiphout (AvB Amsterdam), Wouter Veldhuis (RAvB) en Reinout Crince (Fontys Tilburg) en met Pieter van Wesemael (TUe), Adri van den Brink (Wageningen) en Inge Bobbink (TU Delft).

 

Ook in dit dossier korte verhalen over actuele onderzoeksprojecten en informatie over de 11 ontwerpopleidingen.

 

EN VERDER...

DRIE VISIES VOOR HET VOORMALIGE DIERENPARK IN EMMEN 

Begin dit jaar ontwierpen drie teams een visie voor het terrein van het voormalige dierenpark in Emmen. Lara Voerman bestudeert de voorstellen van Studio Marco Vermeulen, Lola en Onix en de winnaars LapLab en Powerhouse Company. 

 

INTERVIEW MET ARNA MACKIC

In het najaar ontvangt architect Arna Mackic de Jonge Maaskantprijs. Redacteuren Marieke Berkers en Mark Hendriks gaan in gesprek over haar  onderzoek naar de wederopbouw van conflictgebieden, de invloed van haar Bosnische achtergrond en haar missie om te komen tot en 'sociaalinclusieve' architectuur.

 

DE BINNENSTAD WEER LEVENDIG

Wat is nodig om de centra van middelgrote steden levendig te houden? Kris Oosting onderzoekt deze vraag in zijn reportage langs steden als Veenendaal, Almelo en Venlo. Speciale aandacht heeft hij voor de rol die het ruimtelijk ontwerp moet spelen. Het is genoegzaam bekend dat alleen een fysieke ontwerpingreep niet voldoende is. Ontwerpingrepen moeten onderdeel zijn van een brede aanpak – met oog voor programma, vastgoed, economie en de regionale betekenis.

 

DE PROJECTEN

Catherine Visser reist af naar Schiedam voor de herinrichting van de historische Lange Haven. En Madelief ter Braak was op 4 mei bij de herdenking bij een door Strootman ontworpen oorlogsmonument op de Drentse hei.

 

COLUMNS

Van Christiaan Weijts, Marinke Steenhuis en Madelief ter Braak.

 

 

Koop dit nummer hier.