Binnenkijken bij... Lint 

Bijzondere werkplekken lopen als een rode draad door zijn carrière. Met zijn bureau LINT zat landschapsarchitect Gerwin de Vries eerst in een islamitisch badhuis in de Utrechtse wijk Lombok, en daarna een tijdje in het  postkantoor aan de Neude. Sinds anderhalf jaar houdt hij kantoor in de Vechtclub XL, een tot broedplaats omgebouwde medicijnfabriek aan de Europalaan, vlak naast een gigantische busremise en op loopafstand van de beruchte tippelzone. ‘De Vechtclub is bedoeld voor creatieve beroepen’, vertelt De Vries terwijl hij voorgaat door de brede gang. ‘Daar zit design en mode, en achterin de meubelmakers. Wij hebben onze ruimte bij de architectensectie.’


In de lichte en hoge werkruimte – het dak volgt de monumentale fabrieksboog – die De Vries deelt met architectenbureau RHAW en stedenbouwkundige Charlotte Ernst, verklapt hij dat hij zich prettig voelt bij de filosofie van Vechtclub XL. ‘Veel bedrijfsverzamelgebouwen zijn ingericht om kruisbestuiving tussen huurders te stimuleren. Hier gebeurt dat ook écht – we werkten al samen met een kunstenaar die animaties maakt en de jongens om de hoek met hun 3D-printer hebben een door ons ontworpen stoel geprint’ Dat heeft alles te maken met de werkwijze van de mensen achter de Vechtclub, aldus De Vries  ‘Ze zijn erg bezig om hier een brandpunt te maken, door relaties te leggen met de omgeving, door stadslandbouw te bedrijven en door ruimte maken voor de kookkunsten van café-restaurant De Klub.’

 

Dit is voor LINT de ideale plek om te ontwerpen, vindt De Vries. ‘Om te innoveren is het essentieel om buiten je eigen vakgebied te kijken. Hier hoef ik maar een rondje te maken en de ideeën liggen voor het oprapen.’

 

Mark Hendriks