Smart city Masdar wordt een spookstad

Het plan uit 2006 was revolutionair. Met de nieuwste en slimste technieken zou Masdar City – gelegen ten noordoosten van Abu Dhabi in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten – de meest duurzame stad ter wereld worden. Sterker nog, Masdar moest volledig CO2-neutraal zijn en was lange tijd het paradepaardje van de oliestaat die op zoek is naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Nu tien jaar later blijkt de praktijk weerbarstig: de toepassing van de meest innovatieve technologieën – zoals gevels die voor een koele bries zorgen en zelfrijzende elektrische auto's – is geen garantie voor stedelijk leven. De Britse krant The Guardian nam een kijkje en concludeerde dat Masdar, waar nog maar 300 mensen wonen, wellicht uitgroeit tot een hypermoderne spookstad.