Leidseplein gaat op de schop

Het Leidseplein in Amsterdam gaat op de schop. Het plein, met zijn cafés en terrassen het belangrijkste uitgaansgebied in de hoofdstad, moet zijn allure terugkrijgen, zegt de gemeente.

Zowel het Leidseplein zelf, als het Kleine-Gartmanplantsoen, de Leidsebrug en Marnixstraat worden aangepakt. Er is nu weinig plek voor voetgangers en volgens de gemeente oogt het plein rommelig door de talloze geparkeerde fietsen en de verschillende bestrating.

 

Fietsenstalling

Overal komt hetzelfde grijze natuursteen te liggen, zodat het gebied een geheel gaat vormen. Het plein wordt autovrij zodat voetgangers alle ruimte krijgen. Ook komen er 250 meter aan natuurstenen zitbanken en een fietsenstalling voor 2000 fietsen. Het meeste werk zou in 2018 klaar moeten zijn. Pas dan begint de bouw van de ondergrondse fietsenstalling, die eind 2021 open moet gaan.

 

De Leidsebrug wordt helemaal gerenoveerd. Aanstaande maandag gaat de brug dicht, tot voorjaar 2018. Trams kunnen wel gewoon blijven rijden en voor voetgangers en fietsers wordt een tijdelijke brug aangelegd. 

 

Bron: NOS