Waarom de Afsluitdijk geen 'beleving' moet worden

Illustratie: StudioRoosegaarde

 

Deze week sprak Daan Roosegaarde in NRC over zijn plannen voor de Afsluitdijk. De ontwerper wil van de Afsluitdijk  een 'icoon' maken, onder andere met lichtgevende basaltblokken en energie-opwekkende vliegers. De vraag rijst of de Afsluitdijk niet al een icoon van zichzelf is en of al die opsmuk wel nodig is.

Onze columnist Christiaan Weijts vindt van niet. Hij schreef  eerder in NRC al een column over  de plannen van Roosegaarde, die maar liefst 13 miljoen euro mogen kosten. 'Ik zie de acute noodzaak niet meteen om de Afsluitdijk te laten wedijveren met een straat sociale huurwoningen rond Kerstmis. De Afsluitdijk staat op zichzelf al garant voor een van de meeste pure belevingen: het water, de lucht, de wind, en dat met 130 kilometer per uur.'