Strip (5) – Rotterdam: the sky is the limit

De strip ‘Agent 327’ verscheen in de jaren zeventig en tachtig. De hoofdpersoon is opgegroeid in de Rotterdamse wijk Feijenoord en verdient de kost als geheim agent – een Rotterdammer met de hele wereld als zijn werkterrein.


Tekst Rob van der Bijl

Het Rotterdam van Agent 327 ontpopt zich als een moderne, internationale stad. In plaats van een neutraal decor schept tekenaar Martin Lodewijk een symbolisch Rotterdam, met de Euromast, maar ook met de moderne architectuur in het centrum van ‘de grootste havenstad ter wereld’, weergegeven als de skyline van robuuste kantoorgebouwen

 rondom het Hofplein en de kantelende gevel van Marcel Breuers warenhuis De Bijenkorf, iets verderop aan de Coolsingel.

Lodewijk verbeeldt het Rotterdam van de wederopbouw met klare, maar sterk verbogen lijn. Agent 327 lijkt op humoristische wijze de weg kwijt in Katendrecht, waar zeelieden en hoeren de scepter zwaaien. Onze held loopt uit het pas geopende metrostation Rijnhaven en verbaast zich erover dat zoveel in zijn stad is veranderd. Agent 327 uit Rotterdam is een pragmaticus die niet zonder humoristisch vallen en opstaan door zijn stad rolt, onmiskenbaar een moderne stad, met een metro en de constructivistische sculptuur van Naum Gabo die uitrijst boven de openbare ruimte van de Coolsingel. The sky is the limit. En dat geldt eigenlijk voor de gehele stad. De plaatselijke dichter Jules Deelder parafraserend: Rotterdam is gehakt uit marmer en kantelt in het tegenlicht.

Bron Martin Lodewijk, De Gesel van Rotterdam, Agent 327, dossier NEGEN. Haarlem, Oberon, 1985.
Type Realistische architectuur

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over zijn project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.