Opknapbeurt heeft meesterwerk DevelPark vernacheld

Dagblad Trouw wandelde met Adriaan Geuze door het Develpark in Zwijndrecht. Volgens de Wageningse hoogleraar en partner van West8 is het door Hans Warnau ontworpen park een internationaal unicum, een meesterwerk van de na-oorlogse landschapsarchitectuur. Geuze legt een link met De Stijl, de kunststroming die dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert. Het Develpark bestaat uit drie grote bosvlakken gescheiden door leegtes. Het park kent louter rechte lijnen die mooi contrasteren met de natuurlijke vorm van het water van het riviertje de Devel. 

 

Tijdens de wandeling ziet Adriaan Geuze tot zijn verdriet dat van Warnau's meesterwerk weinig meer over is. 'Ze hebben het park met de laatste opknapbeurt grotendeels vernacheld. Heel spijtig dat dit cultureel erfgoed niet is beschermd.'

 

Lees de reportage van Monica Wesseling hier.