Bouwen in het groen – liever niet!

De afgelopen week baarde minister Ollongren opzien door in een interview met De Telegraaf te suggereren dat gemeenten 'meer aan de randen en in het groen' moeten bouwen. Alleen zo kunnen we volgens de D66-politica de nijpende woningnood het hoofd bieden. Ondanks dat zij later op Radio 1 haar uitspraken ietwat nuanceerde, viel onbegrip haar ten deel. Veel gemeenten die de afgelopen jaren binnenstedelijk bouw tot beleid hebben gemaakt, reageerden verontwaardigd. Vakgenoten en opiniemakers klommen in de pen om de minister van repliek te voorzien. Thalia Verkade van De Correspondent wees Ollongren fijntjes op een Tedtalk waarin Peter Calthorpe in een kwartier uitlegt hoe je duurzame en leefbare steden bouwt. 

Een scherpe bijdrage – en niet eens een directe reactie op het pleidooi van de minister – kwam van planoloog Jeroen Niemans, in het dagelijks leven werkzaam bij Ruimtevolk. Hij schreef in Trouw dat we de obsessie met veel bouwen moeten loslaten en vol moeten gaan  voor slimmere en duurzame steden. Zijn stuk vind je hier.