Voetgangersvriendelijke openbare ruimte is echt gezonder

North Laine, Brighton. Foto: Alamy

 

De meeste ontwerpers zijn er al lang van overtuigd, maar nu onderbouwt een omvangrijke studie de stelling: Voetgangersvriendelijke openbare ruimte is echt gezonder. In een artikel in The Guardian tonen onderzoekers van de University of Hong Kong en Oxford University een duidelijk verband aan tussen gezondheid en de inrichting van de openbare ruimte. Zij maten de bloeddruk van 430.000 personen in verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk. Mensen die in een voetgangersvriendelijke buurt wonen, blijken minder vaak last te hebben van een te hoge bloeddruk dan mensen die in een minder uitnodigende omgeving wonen. De onderzoekers pleiten dan ook voor investeringen in de inrichting van de openbare ruimte als preventiemiddel tegen chronische gezondheidsproblemen.