Tuinstraten in Antwerpen

Foto: Frederik Beyens

 

In het maartnummer van de Blauwe Kamer schrijft Madelief ter Braak over de ruimtelijke ontwikkeling van Antwerpen. Er zijn tal van projecten waarmee luchtvervuiling, auto-overlast en sociale ongelijkheid worden aangepakt, zoals het klimaatbestendig maken van de kaaien en de overkapping van de ringweg. De veelgehoorde kritiek is echter dat het de gemeente aan een grote visie en een duidelijke strategie ontbreekt. Oplossingen blijven daardoor vaak ad-hoc en gefragmenteerd. Dat wil niet zeggen dat kleine ingrepen geen waarde hebben. Zo is de Stad Antwerpen al enige tijd bezig met het vergroenen en verblauwen van straten in het Pilootproject Tuinstraten. Op verschillende plekken in de stad wordt in samenwerking met bewoners zo veel mogelijk bestrating vervangen door beplanting. Niet met houtje-touwtje bloembakken, maar met nette plantvakken en mooie goten. Het zijn bescheiden interventies, die snel een positief effect op de leefbaarheid hebben.