Smart city als dystopie

Impressie van de Facebook-wijk in Menlo Park, Californië

 

Google, Facebook en Amazon houden zich momenteel alle drie bezig met stedelijke ontwikkeling. Zij bouwen nieuwe stadswijken waar hun werknemers comfortabel kunnen wonen. De nieuwste technologische snufjes zorgen ervoor dat het stedelijk leven gesmeerd loopt: Zelfrijdende bussen, ondergrondse afvoer van het vuilnis en flexibele bebouwing. Om deze techniek te optimaliseren wordt er continu data verzameld en geïnterpreteerd. De stad hangt vol camera’s en sensoren die alles in de gaten houden. Dat roept natuurlijk direct vragen op over privacy. Scenes uit 1984 en The Circle dringen zich op. Tracy Metz uit hierover haar bezorgdheid in haar Stadsbericht. Ik zou daar het volgende bezwaar aan toe willen voegen: Valt er nog wel wat te beleven in een stad waar altijd alles volgens plan verloopt?