Hittestress nu onvermijdelijk op de agenda

Foto: Arie Kievit / de Volkskrant

 

De aanhoudende droogte is voor de Volkskrant aanleiding om aandacht te besteden aan ons stadsklimaat. Steden zijn woestijnen van beton, klinkers, asfalt en tegels die de hele dag warmte opzuigen, vasthouden en in de rondte wasemen. Het kan hierdoor in de stad tot wel 9 graden warmer zijn dan in het buitengebied. Dit heeft negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en de arbeidsproductiviteit.

 

Bescheiden ramp

De Delftse hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen. ‘De huidige garde architecten en stadsontwikkelaars bouwt gewoon nog grote strakke gebouwen van glas waar nergens zonwering aan de buitenkant te bevestigen is.’ Hij vreest dat er een bescheiden ramp nodig is, een hittegolf met een paar doden, om beleidsmakers de urgentie van hittestress te laten inzien. Ook Sanda Lenzholzer, Associate professor landschapsarchitectuur bij Wageningen University, denkt dat een ramp maatregelen voor klimaatadaptatie zou kunnen bespoedigen. Ze constateert dat Nederland behoorlijk achterloopt bij bijvoorbeeld België en Duitsland, waar bouwbesluiten al zijn aangepast op hittestress.

 

Bomen

Veel maatregelen die hittestress in de stad tegengaan zijn onder ontwerpers ondertussen wel bekend: minder verharding, meer bomen, daktuinen en groene gevels. Vooral bomen zijn effectief: In de buurt van een groot park kan de tempratuur 6 graden lager zijn dan verderop. Op een hoger schaalniveau moet er nagedacht worden over windcorridors, of over de vorm en compactheid van stadsuitbreiding (groene vingers). Met de invoering van de nieuwe omgevingswet krijgen gemeentes en Provincies de gelegenheid om stedenbouwkundige voorschriften op te stellen om hittestress te verminderen. Hopelijk grijpen zij deze kans.