Landschapsarchitecten moeten meer aandacht opeisen

Chicago River Walk: de New York Times vergat landschapsarchitect Sasaki te vermelden in het artikel over het project.

 

Het Australische Landschapsarchitectuur-forum WLA vroeg zijn lezers onlangs wat zij als het grootste probleem van hun vakgebied beschouwden. Het meest voorkomende antwoord was ‘gebrek aan erkenning door opdrachtgevers en andere vakgebieden.’ Volgens WLA komt dit door de bescheiden houding van de landschapsarchitecten. Zij zien hun vak als een roeping en besteden hun tijd liever aan het verbeteren van de leefomgeving dan dat ze de spotlight opzoeken. De oplossing is simpel: verbeter je marketing.

 

Charles A Birnbaum doet daar in zijn opiniestuk voor Dezeen een schepje bovenop. Hij zegt dat landschapsarchitecten niet moeten leunen op de ‘architectuur-centristische’ media. Landschapsarchitecten moeten erkenning opeisen en hun verhaal beter vertellen. Daar is de Blauwe Kamer het als onafhankelijk vakblad natuurlijk roerend mee eens. Birnbaum eindigt zijn betoog met een quote van de travestiet RuPaul: "If you can't love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?"