'Beste afstudeerproject 2018' gewonnen door Joyce Verstijnen (Fontys) en Rens Rutter (Van Hall Larenstein)

Rijksadviseur Berno Strootman reikt de prijs voor het beste masterproject uit aan Joyce Verstijnen. Foto: Saskia Bottenberg (NVTL)

Tijdens de eerste editie op 12 oktober van de bijeenkomst ‘Afstudeerders in debat’ reikte rijksadviseur Berno Strootman de prijs uit voor het beste afstudeerproject van 2018. Bij de masteropleidingen won Joyce Verstijnen, bij de bachelors Rens Rutter.

 

Verstijnen studeerde af aan de Fontys Academy of Architecture & Urbanism met het plan Ecofield, een ontwerp voor een wandelroute tussen Haarlem en de kust die tevens speciaal ontworpen leefplekken voor planten en dieren herbergt. Juryleden – 57 vakgenoten brachten hun stem uit – roemen de trefzekerheid en de poëtische kwaliteit van Verstijnens tekeningen, de ontspannen omgang met een groot vraagstuk, en de diepgang van het achterliggende ontwerponderzoek. De Amsterdamse afstudeerders Stein van Brunschot en Frank Vonk en de Delftse alumnus Alexandra Farmazon ontvingen een eervolle vermelding. 

 

Eervolle vermeldingen bij de bachelors: Susanne van Caam en Lotte Embregts (HAS), Mathijs Peeters (Van Hall Larenstein) en Thijs Verschuren (Van Hall Larenstein). Foto: Saskia Bottenberg (NVTL)

Bij de bachelorprojecten ging de eerste prijs naar Rens Rutter van Van Hall Larenstein voor zijn voorstel om met vernatting van de veenweiden in Overijssel, vraagstukken op het gebied van veenoxidatie, agrarische bedrijfsvoering en natuur van antwoorden te voorzien. Lotte Embregts en Susanne van Caam van de HAS Den Bosch, Mathijs Peters en Thijs Verschuren (beide van Van Hall Larenstein) ontvingen een eervolle vermelding. 

 

Afstudeerders in gesprek, onder leiding van Bart Cosijn. Foto's: Saskia Bottenberg (NVTL)

De bekendmaking vormde de feestelijke afsluiting van een middag waarop tien afstudeerders in verschillende gespreksrondes met elkaar van gedachten wisselden over hun afstudeerwerk. Onder leiding van moderator Bart Cosijn spraken zij over actuele opgaven, gebruikte methodieken, relevante ontwerpoplossingen en de toekomst van het vak.

 

De bijeenkomst was ter ere van de verschijning van het septembernummer van Blauwe Kamer waarin het beste afstudeerwerk van tien ontwerpopleidingen is opgenomen. De bijeenkomst was een initiatief van Blauwe Kamer, in samenwerking met Jong BNSP en NVTL en werd gehost door Fontys. Het is de bedoeling dat het evenement jaarlijks plaatsvindt. Volgend jaar treedt de Academie van Bouwkunst in Amsterdam op als gastheer.

 

De deelnemende scholen zijn Academie van Bouwkunst Amsterdam, Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft,  HAS Den Bosch, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences en Fontys Academy of Architecture & Urbanism.

 

De jury bestrond uit: Jacqueline Verhees, Marco Broekman (marco.broekman), Henk Ovink, Peter Paul Witsen, Rick ten Doeschate (Civic), Elfi de Wit (Sweco), Henk Snel (gemeente Zwolle), Jan Herman Meijer (DSL), Ben Kuipers (NVTL), Anne van Kuijk (provincie Noord-Brabant), Frank Stroeken (WING), Nike van Keulen (MTD), Tess Broekmans (Urhahn), Tim de Boer, Peter de Ruyter, Marieke Berkers (Blauwe Kamer), Rob van der Velden (BNSP), Sylvia Karres (Karres en Brands), Sander Klaassen (gemeente Rotterdam), Daan Zandbelt (De Zwarte Hond en rijksadviseur), Tako Postma (Inbo), Han Dijk (Posad), Henk Hartzema (Studio Henk Hartzema), Jos Hartman (ZUS), Bernadette Janssen (BVR), Dingeman Deijs, Lodewijk Baljon (Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten), Gijs Frencken (gemeente Arnhem), Rens Wijnakker (Fabric), Simon Franke (Trancity), Vincent Kompier (Architectuur Lokaal), Martine Bakker (Uitgeverij Blauwdruk), Joep van Aaken (gemeente Enschede), Laura de Bonth (Urban Synergy), Marlies de Nijs (gemeente Utrecht), Marianne Loof (LEVS), Hank van Tilborg (H+N+S), Jan Heersche (HofstraHeersche), Thijs de Zeeuw, Evelien Pieters, Sandra van Assen, Ruurd Gietema (KCAP), Floor Milikowski (De Groene Amsterdammer), Steven Delva (Delva Landscape Architects), Philomene van der Vliet (Boom Landscape), Gerwin de Vries (Flux), Axel Buysschaert (Jong BNSP), Kim Schotting (Jong BNSP), Saskia Bottenberg (NVTL), Marc Nolden (Blauwe Kamer), Stijn Koole (Bosch Slabbers), Berno Strootman (Strootman Landschapsarchitecten en rijksadviseur), Jorrit Noordhuizen (Nohnik), Peter van Assche (bureau SLA), Noel van Dooren, Deborah Lambert (Felixx) en Kai van Hasselt (Noha).