Strip (17): Londen als plechtstatig decor

'Londen, 24 april 1949. Na een stortbui ’s morgens vrolijk een bleek lentezonnetje Piccadilly Circus op …' Zo begint de strip-thriller 'Rendez-Vous in Sevenoaks'. De auteurs van dit spannende verhaal - tekenaar Floc'h en tekstschrijver Rivière - situeren hun verhaal in het naoorlogse Londen. Hun hoofdfiguur, George Croft, een journalist en schrijver van griezelverhalen, beleeft er zijn avontuur, zijn laatste wel te verstaan...

Door Rob van der Bijl

Het Londen van Croft vormt een sublieme achtergrond. Tekenaar Floc'h voert de Britse hoofdstad op als een hyperrealistisch decor. Hij maakt gebruik van de klare lijn, de tekenstijl die we ook kennen van Kuifje van Hergé. Dat decor en het enigszins bizarre verhaal roepen een steeds beklemmender sfeer op: 'een theater van de waanzin', zoals de auteurs het uitdrukken.

Floc'h en Rivière hebben een verhaal samengesteld op basis van een uitgebreide documentatie van Londen. Ze creëren een beeld van deze stad dat geheel beantwoordt aan het gangbare imago: het officiële Londen is enigszins stijf en plechtstatig.

Hoewel George Croft zich beweegt in een griezelverhaal verblijft hij toch voornamelijk op de nette en bekende plaatsen. Niet voor niets opent op het verhaal op Piccadilly Circus en zien we op de achtergrond Regent Street. Verder in verhaal duikt Croft telkens op in typisch Londense situaties zoals de squares en de parken.

Als onze journalist en schrijver van griezelverhalen uiteindelijk wordt vermoord, dan gebeurt dat niet in Londen zelf, maar enkele kilometers daarbuiten, in het groen van Sevenoaks. Het was blijkbaar niet mogelijk om de als een volwassen Kuifje ogende hoofdfiguur voor het plechtstatige decor van Londen om te brengen.

____________________________

Bron: Rendez-Vous in Sevenoaks. Panda 1980.

Type: Realistische architectuur

Copyright: Floc'h, Rivière (1977), Panda (1980)

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.