Shocktherapie tegen Zeespiegelstijging

 

In Nederland zijn we wel gewend aan het idee dat ons huis onder water kan komen te staan. In de Verenigde Staten maakt Jon Leland, directeur van Kickstarter, op ludieke wijze inzichtelijk wat zeespiegelstijging voor New York betekent. In een interview met de New Yorker vertelt hij ervoer. Leland printte 8000 stickers met de tekst; ‘Bij 2° temperatuurstijging zal deze plek onder water staan. Eis maatregelen tegen klimaatverandering’. Deze stickers verschijnen op de relevante plekken in het straatbeeld. Het doel is om de mensen wakker te schudden en de machinerie in beweging te krijgen om eindelijk echt iets te doen tegen klimaatverandering. Op de website www.thisplacewillbewater.org is te zien welke delen van New York precies overstromingsgevaar lopen. Leland heeft al een vervolg in petto: ‘Deze plek zal woestijn zijn.’ “Het midwesten van de VS zit namelijk ook in de penarie.”