De uitdagingen van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard

Essenburgpark in Rotterdam, foto: Jasmijn Krol

 

De verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen leken vooral over landelijke partijpolitiek te gaan. Lokale issues kregen weinig aandacht, terwijl het juist de provincies en waterschappen zijn die de grote opgaven van deze tijd moeten oplossen. Denk aan waterberging, biodiversiteit en ruimtelijke inpassing van de energietransitie. Teun van den Ende en Lex Kortenoeven doken voor Vers Beton in de uitdagingen waar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voor staat. Die zijn niet mals: “In Rotterdam komt het water vanuit vier richtingen: uit de hemel, ondergrond, zee en rivieren,” zegt Nora Prins, stedenbouwkundige bij het Hoogheemraadschap. Om hieraan het hoofd te bieden is samenwerking met bewoners en bedrijven cruciaal. 60% van de oppervlakte van Rotterdam is immers privaat bezit. Samenwerking met burgers leidt tot sympathieke projecten, zoals het Essenburgpark. Grootschalige oplossingen zijn moeilijker voor elkaar te krijgen, omdat het grondbezit gefragmenteerd is en omdat de urgentie nog niet overal is doorgedrongen: “Omdat alles onder de grond is gestopt denken mensen niet meer na over water.”