De hoofdfiguur in deze strip – Het Ding, Capricornus 1 van de Duitse stripmaker Andreas – loopt het donkere Central Park binnen richting het kampvuurtje waar enkele verschoppelingen zich omheen geschaard hebben. Van hen krijgt hij zijn naam: Capricornus (naar zijn geboortedatum). Ze dichten hem een grote invloed toe op de stad (New York), ‘die half licht, half schaduw is, de stad die van lava tot wolken reikt, de stad van aarde en water.’ De figuren rond het vuur en de gestalten op de achtergrond zijn uit de gewone stad verbannen en leven in ondergrondse stelsels van riolen en gangen die door vorige generaties zijn gecreëerd.
Aldus start het verhaal waarin de hoofdrolspeler, nog maar net in New York aangekomen, verwikkeld raakt in een reeks gewelddadige incidenten en misdaden.
Tekst Rob van der Bijl
In de confrontatie met een geheimzinnige organisatie doorkruist Capricornus grote delen van Manhattan. Vanuit vele hoeken wordt de stad belicht en bekeken. Andreas – de in België werkzame tekenaar en schrijver van dit verhaal – bereikt met zijn werk grote hoogten. De stad New York oogt er als een schitterend decor. Het perfecte tekenwerk en de dynamische bladschikkingen zuigen de lezer in de strip als ware het film.
Het realisme van de filmische stadsbeelden is bedrieglijk, want het verhaal gaat juist over de duistere zijden van de stad New York. Vooral de ondergrondse infrastructuur en de handelingen daarbinnen doen naar adem happen. Hier, in het riool terroriseert een monster (inderdaad: Het Ding) de verstotenen en verschoppelingen.
____________________________
Bron: Andreas, het verhaal Het Ding, Capricornus 1. Sherpa, 1997
Type: Duistere steden
Copyright: Andreas Martens / Stichting Sherpa (1997)
Op de website van Rob van der Bijl vind je
meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.
Disclaimer
De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor
zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg
gedragen.