Gasthoofdredacteuren Petra Blaisse, Jana Crepon en Aura Luz Melis stellen speciaal dossier samen over de ondergrond

De schimmel ectomycorizza helpt de wortels van de den om voedingstoffen op te nemen. De schimmels zijn microscopisch klein – de breedte van dit uitvergrote beeld is in werkelijkheid 3,5 milimeter. Foto Wim van Egmond 

 

Door Mark Hendriks

 

Om te beginnen: via deze weg wensen we al onze abonnees en lezers veel gezondheid toe. We hopen dat iedereen een manier heeft gevonden om onder deze moeilijke omstandigheden het werk voort te zetten. Nu gaat alle aandacht uit naar het voortzetten van projecten, maar wellicht leidt deze crisis op termijn ook tot een nieuwe kijk op onze vakgebieden. Jeroen de Willigen van De Zwarte Hond gaf daar in een gesprek met De Architect al een voorschot op.

 

Als alles goed gaat ligt eind deze week het maartnummer op de deurmat. Het is geen gewone editie, want de vormgeving is opgefrist en het omslag vernieuwd. Daarnaast is het dossier samengesteld door drie gasthoofdredacteuren: Petra Blaisse, Jana Crepon en Aura Luz Melis van het Amsterdamse ontwerpbureau Inside Outside.

In hun inleidende essay schrijven zij dat het de hoogste tijd is om de mysterieuze wereld onder onze voeten – ‘donker, fascinerend, vol geheimen’ – toe te voegen aan het domein van de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Daarvoor, zo schrijven zij, moeten we de grond leren doorgronden. ‘Zodat we hem kunnen beschermen, voeden en verrijken, ongeacht onder welk politiek, economisch of cultureel regime en in welk klimaat ons leven zich afspeelt.’

 

Het dossier is aantrekkelijk leesvoer voor deze periode van thuisisolatie. Naast een reportage van JaapJan Berg over hoe steden met hun ondergrond omgaan en adembenemende pentekeningen van boomwortels – afkomstig uit de beroemde Wurzelatlas – bevat het dossier spraakmakende en verrassende verhalen. Zo sprak Petra Blaisse over de sleutelrol van regenvormen met de beroemdste wormenonderzoeker van Nederland Jeroen Onrust, en ging Jana Crepon met internationale ontwerpers in gesprek over de dooi van permafrost in Arctische gebieden – een klimaatramp van Bijbelse proporties. Niemand minder dan Louise O. Fresco houdt een pleidooi voor voedselteelt in ondergrondse ruimtes.

 

Veel leesplezier en blijf gezond.

En voor niet-abonnees: dit speciale nummer is hier te bestellen.