Ontwerpen aan de anderhalve-metersamenleving, of juist niet

Beeld: Studio MARCHA!

 

Sinds de uitbraak van het coronavirus regent het toekomstperspectieven en ontwerpschetsen voor de anderhalve-metersamenleving. Zo organiseerde Pakhuis de Zwijger een avond over uiteenlopende creatieve ontwerpen voor ‘the 1.5 meters society’. Op Een Vandaag vertellen architect Harm Timmermans en ARCAM directeur Indira van 't Klooster hoe een virus het ontwerp van de stad kan bepalen. Stadsmarketeer Rinske Brand voorspelt dat de steden zullen leeglopen. Kantoren worden overbodig omdat iedereen thuiswerkt en mensen verkiezen een ruim opgezette woonwijk boven hutje mutje in een vooroorlogse stadsbuurt. ‘Juist nu is de verbeeldingskracht van de ontwerpende disciplines onontbeerlijk!’ roepen architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten.

 

Architect en stedenbouwkundige Wouter Veldhuis gooit het over een andere boeg. In zijn blog voor Stadsleven pleit hij er juist voor even een pas op de plaats te maken: “Laten we, in plaats van driftig te gaan tekenen aan een stad die bestand is tegen Corona-aanvallen, deze bijzondere tijd gebruiken om vooral goed na te denken over steden en gebouwen die aansluiten op onze toekomstige behoeften.” De lockdown laat volgens Veldhuis zien wat echt belangrijk is voor een aangenaam leven in de stad; ademruimte in de openbare ruimte, in de parken, bossen en stranden. De anderhalve-metersamenleving is een tijdelijke situatie, die beter aan medici en gedragswetenschappers kan worden overgelaten.