Strip (26): Oprukkend monstergebouw in Tokio

In de wijk Okubo, in het stadsdeel Shinjuku van Tokio, staat een gebouw in de vorm van een stedelijk slagschip (Gunkan). Het is ontworpen door de befaamde en controversiële architect Yoji Watanabe (1923-1983). Het hoge, in 1970 gerealiseerde gebouw bestaat uit 150 geprefabriceerde, in plaatstaal uitgevoerde capsules. Het complex oogt inderdaad als een slagschip waarmee de architect ons zijn vorige loopbaan als een officier in de Keizerlijke Marine toont.

Tekst Rob van der Bijl

In dit mangaverhaal ontpopt Watanabes gebouw zich als een monster. Als een stedelijke machine lijkt het geland in Tokyo. Het is net alsof alle andere gebouwen in Okubo zijn gekrompen. Een eentonig geluid vult de lucht, als diep gefluister: “Tokyo” (東京). De mensen in Okubo kunnen dit wezen niet begrijpen.

De kleine jongen begrijpt er al helemaal niets van. Hij kijkt angstig en vol afgrijzen naar het groenige metalen monster dat zich nu verder opdringt binnen het stedelijk landschap van Okubo. “F*ck!” Tot ver in Shinjuku wordt het brute slagschipgebouw nu zichtbaar.

De jongen zet het op een lopen. De lucht kleurt dieprood en het monsterlijke geluid zwelt aan: “Tokyo” (東京). En nog sneller maakt hij zich uit de voeten.

Niet voor niets schreef Yoji Watanabe: 'Ik ben niet geïnteresseerd in architectuur zonder ongecompliceerde creativiteit en het humeur om de strijd aan te gaan met het universum.'

____________________________

 Bron: RVDB Urban Planning (Amsterdam, juni 2020)

Type: Duistere steden

Copyright: Rob van der Bijl / Favas.net (Amsterdam, 2020)

Voor informatie over dit (nog lopende) stripverhaal-project download de brochure.