Strip (30): Jack the Ripper’s Londen

Strips roepen beelden op van steden. In de graphic novel ‘From Hell’ wordt aan de hand van de notoire geschiedenis van Jack the Ripper een duister beeld geschetst van het Victoriaanse Londen.

 

Tekst: Rob van der Bijl

From Hell vertegenwoordigt in onze stripreeks zonder meer een hoogtepunt. Het wordt door velen beschouwd als de beste graphic novel ooit. De prenten uit From Hell laten zien hoe virtuoos tekenaar Eddie Campbell het Londen uit de tijd van Jack the Ripper verbeeldt. Bijvoorbeeld het beeld dat Campbell oproept van Cleveland Street in het Londen van 1888. Het tafereel markeert een van de locaties die Jack the Ripper bezoekt op zijn moorddadige rondgang in het Victoriaanse Londen. Campbell tekent op schetsmatige wijze, maar dat doet hij tegelijkertijd met heel strakke uithalen. Zijn lijntjes tezamen leveren een nauwkeurig beeld op van stad en architectuur.

From Hell vormt naast een verhaal over een seriemoordenaar van prostituees, vooral een geografie van Londen. In deze geografie wordt de stad en zijn architectuur nauwkeurig gevisualiseerd en ten slotte in het verhaal verbonden aan het occulte perspectief van de moordenaar William Gull (alias Jack the Ripper). Op de plattegrond van Londen markeert Gull de locatie van zijn moorden die wanneer door lijnen met elkaar verbonden een stervormige, visuele code vormen.

Moordenaar William Gull laat zich door Londen rijden. Langs al die bekende plaatsen, zoals Kings Cross. In zijn toer door de straten van Londen verwijst hij naar de geschiedenis van deze plaatsen. De namen van bepaalde wegen en gebouwen krijgen zo in het verhaal een duistere betekenis toegedicht. 'I shall attempt an explanation while we ride. Left at Gray’s Inn Road, incidentally. … Myths are the key to our Right Brain; the World of Gods, that, like Atlantis, sank beneath the waters of the Age of Reason.'

--------------------------------------------------------

Bron: Alan Moore & Eddie Campbell, From hell. Top Shelf Productions, 2012 (oorspronkelijk: 1989).

Type: Duistere steden.

Copyright: Alan Moore & Eddie Campbell (1989, 1999, 2000, 2001, 2004, 2006).

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om in deze boekbespreking de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.