Stad en strip (36): Een slagschip in Tokio

In de wijk Okubo, in het stadsdeel Shinjuku van Tokio, staat een gebouw in de vorm van een stedelijk slagschip (Gunkan). Het is ontworpen door de befaamde en controversiële architect Yoji Watanabe (1923-1983). Het hoge, in 1970 gerealiseerde gebouw bestaat uit 150 geprefabriceerde, in plaatstaal uitgevoerde capsules.

 

Door Rob van der Bijl

 

Het complex oogt inderdaad als een slagschip waarmee de architect ons zijn vorige loopbaan als een officier in de Keizerlijke Marine toont. Jaren later, in een nog onbekende toekomst, ontpopt Watanabe’s slagschip-gebouw zich als een monsterlijke, stedelijke machine, vastberaden om uit en over de stad heen te groeien.

De groter en groter wordende Gunkan is krachtig weergegeven in grafische lijnen en vlakken uit het universum van de manga. Het bizarre gebouw krijgt buitenaardse proporties en breekt door de naburige bebouwing heen en reikt over de straat. Onvoorstelbaar zijn nu zijn afmetingen. Het groenige metalen monster dringt zich nog verder op binnen het stedelijk landschap van Okubo, terwijl de eerste serie capsules zich lanceert.

Tot ver in Shinjuku is het brute slagschipgebouw nu zichtbaar. De lucht begint rood te kleuren en een monsterlijk geluid zwelt aan: 'Tokio (東京)'.  Had Yoji Watanabe ons al niet gewaarschuwd? 'When I built the Gunkan I aimed its guns at America.' Zo lijkt hij postuum zijn triomf te beleven. Zijn in architectonische en stedenbouwkundige vorm gegoten militaristische droom zou uit kunnen komen.

 

-------------------------------------------------------------------------

Type: Duistere steden

Copyright: Rob van der Bijl / Favas.net (Amsterdam, 2005-2022)

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer: de samensteller heeft zich tot het uiterste ingespannen om in deze boekbespreking de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.