Septembernummer in teken van Schiphol en afstudeerwerk

Illustratie: Crimons Architectural Historians

 

In het herfstnummer van Blauwe Kamer ruim aandacht voor de ruimtelijke toekomst van Schiphol. De luchthaven loopt immers niet alleen in de lucht tegen de grenzen van vliegbewegingen en geluid aan, ook op de grond kan het vliegveld geen kant meer op. Vijf ontwerpteams bogen zich daarom over compleet nieuwe inrichtingsconcepten. Ze kregen de vrije hand, zonder al te grote beperkingen. Auteur Peter Paul Witsen bekeek waartoe dat heeft geleid.

Het septembernummer bevat traditiegetrouw het overzicht van het beste afstudeerwerk in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. De special toont 32 projecten van 10 opleidingen: Academie van Bouwkunst, Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Wageningen University, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, HAS Den Bosch, Hogeschool Van Hall Larenstein, Saxion University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences en Fontys Academy of Architecture & Urbanism. 

 

In zijn inleiding spiegelt Rogier van den Berg de afstudeerprojecten aan een wereldwijde ontwerpagenda. Hij ziet dat de nieuwe generatie zich vooral richt op klimaatadaptatie, al ontwaart hij ook veel aandacht voor de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving.

 

De afstudeerders in deze special maken kans op de KuiperCompagnons Graduation Awards. Op 10 november maken we tijdens een speciale bijeenkomst bekend welke master- en welke bachelorprojecten in de prijzen vallen.

 

En verder

Ontwerprecensies van Leon Sebregts over de zeesluis in IJmuiden en van Engeli Kummeling over het nieuwe entreegebied van het AMC in Amsterdam. Plus het 19e-eeuwse oeuvre van tuinarchitect Roodbaard, het aanzien van Nederland in de 18e eeuw en een interview met stedenbouwkundige Anne Loes Nillesen – opgetekend door onze redacteur Marieke Berkers. En zoals altijd columns van Sander de Knegt en Arjan Harbers.

 

Dit nummer verscheen 24 september en is hier te bestellen.