Stad en strip (37): Robot Archie in Rangoon

Ted en Ken rijden met Robot Archie in hun jeep Rangoon binnen, de hoofdstad van Birma (het huidige Myanmar). In dit strip verhaal heet die stad trouwens Thagan, dat waarschijnlijk verwijst naar de Birmese betekenis van ‘verzonnen stad’.

 

 

Door Rob van der Bijl

 

De koloniale architectuur in de binnenstad is realistisch getekend en verderop in de strip herkennen we warempel de contouren van de Sule Pagoda, de beroemde boeddhistische stoepa midden in het centrum van Rangoon (sinds 1989 aangeduid als Yangon).

Het verhaal moet zich ergens eind jaren vijftig of begin jaren zestig afspelen, want Archie bestuurt een Amerikaanse Dispatcher Jeep van de CJ-serie die juist in deze periode in productie was (van 1955 tot 1963 om precies te zijn). Ook de jeep is realistisch getekend. We herkennen hier de hand van de Brit Ted Kearon, in zijn tijd een van de meest productieve stripkunstenaars. Samen met scenarist George Cowan creëerde hij in 1952 het beroemde robot-personage Archie. Bediend door Ted (het neefje van de professor die de robot bouwde) en zijn beste vriend Ken Dale. Archie is heel sterk en vindingrijk en kan zo zich uit menig hachelijke situatie redden. Veel van de avonturen spelen zich af in de jungle, waardoor deze scene in Rangoon tamelijk uniek is.

In grote vaart doorkruist ons gezelschap de stad. Het is niet gemakkelijk voor Ted om met zijn zendertje Archie goed aan te sturen. Ze moeten een straathond ontwijken en botsen bijna op een olifant die daar pal in de binnenstad van Rangoon uit een fontein drinkt. En dan de cliffhanger, want de berijder van de olifant blijkt onaangenaam verrast: 'By the two-tailed dog, the white men and their metal devil! They are early – I must act with speed!'

Onze helden hebben haast, want Ted heeft een verontrustend telegram van een bevriende fotograaf gekregen, die in een buitenwijk van de stad woont. Dus daarom zijn ze nu in Thagan en worstelen ze zich door het drukke verkeer. Uiteindelijk bereiken ze het huis en de studio van hun vriend. De poort blijkt op slot te zitten. Toch, buiten de hier getoonde beelden, weten ze naar binnen te komen en wacht hun een onaangename verrassing. Een nieuw avontuur is begonnen.

 

----------------------------------------------------------------Bron: George Cowan & Ted Kearon, Robot Archie and the Screaming Beetle. Lion Comics, UK, 1965.

Type: Realistische architectuur.

 

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer: de samensteller heeft zich tot het uiterste ingespannen om in deze boekbespreking de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.