Aanmeldformulier presentatie Jaarboek 2023

9 december 2023 vanaf 14.30 in het Stadhuis van Deventer

Op 9 december presenteren we traditiegetrouw het Jaarboek met de beste stedenbouw- en landschapsarchitectuurprojecten van 2023. Dit keer reizen we af naar Deventer, dat met twee projecten in deze jaarboekeditie vertegenwoordigd is: de herinrichting van de historische Lebuinuspleinen en de herontwikkeling van het Rototerrein. Tijdens de boekpresentatie vertelt voorzitter Esther Agricola over de selectie van 21 projecten die zij met de selectiecommissie maakte, gaan we in gesprek over het 'geheim van Deventer' en spreken we met enkele ontwerpers die met hun werk in het boek staan. Na de feestelijke onthulling van de cover reiken we de eerste exemplaren uit. Zoals elk jaar organiseren we voorafgaand aan de boekpresentatie drie excursies. Nadere informatie over het programma en de excursies volgt.

 

Datum: 9 december 2023

Adres: Grote Kerkhof 1, Deventer

DRIE EXCURSIES

Lebuinuspleinen en Stadhuis

Deze rondleiding begint in het stadhuis (ontwerp NeutelingsRiedijk) met aandacht voor de architectuur, de duurzaamheidsmaatregelen en de inpassing in de historische binnenstad en gaat vervolgens over de Lebuinuspleinen BoschSlabbers) waar Jan Minnebruggen het nodige over zijn ontwerp en het ontwerpproces zal vertellen. De rondleiding eindigt weer in het stadhuis. Kom je met de trein dan kun je eerst een kijkje nemen in het Rijstenborgherpark (ontwerp Springer, herinrichting Van Gessel) en dan via een wandeling door de oude binnenstad  naar het stadhuis.

Aanvang 13.00, startpunt: Gemeentehuis, Grote Kerkhof 1.

 

Stadsvernieuwing binnen en rond de stadswallen

Stadswandeling via het Rijstenborgherpark (ontwerp Springer, herinrichting Van Gessel) en het Sijzenbaanplein (ontwerp uit 1985 van Theo Bosch) naar de Raambuurt (Van Tilburg, KAW, Lafour en Van Wijk, MTD). De Raambuurt is een voorloper van andere herontwikkelingen in de stad - zoals het Havenkwartier en het voor dit jaarboek geselecteerde transformatie voor het Rototerrein – en stond eerder in het jaarboek. 

Aanvang 12.45, startpunt: Stationsplein

 

Ruimte voor de Rivier

Met een pontje gaan we vanuit de oude stad over de IJssel naar de overkant, naar het Worpplantsoen. We krijgen zicht op de veranderingen die zijn gedaan in het kader van Ruimte voor de Rivier. Projectleider van Ruimte voor de Rivier Deventer geeft uitleg over wat het project heeft betekend voor stad.

Aanvang 13.00, startpunt: Mimik, Achter de Muren Vispoort 8 -10

 

Alle excursies eindigen bij het Stadhuis waar vanaf 14.30 de boekpresentatie is.  Alle locaties – zowel de verzamelplekken voor de excursie als het Stadhuis – zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Parkeergarages Brink (Bokkingshang 2), De Boreel of bij het NS station (Handelskade) zijn aan te raden indien u met de auto komt.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.