strip (1) het parijs van 'franka'

Veel strips spelen in het decor van bestaande of imaginaire steden. Rob van der Bijl dook in zijn stripverzameling en beschrijft in woord en beeld de stad als stripfiguur. Van het Den Haag van Haagse Harry tot het dorp Kotshol van Sjef van Oekel, en van de duistere kant van Brussel tot het gruwelijke toekomstbeeld van Neo-Tokio.

Voor de eerste aflevering reizen we af naar Parijs.

 

De strip ‘Moordende concurrentie’ in de serie Franka speelt zich af in Parijs. Het Parijs zoals we dat kennen? Henk Kuijpers, auteur van Franka zei daarover: ‘Dit soort stadsgezichten zijn faction: feitelijke gegevens en sfeer-verwante fictie gemixt tot een echt aandoende vervalsing.’
Het Parijs van Franka is gevaarlijk en flam- boyant. Franka is sexy, zelfverzekerd. Vrolijk zingt ze op haar Parijse bovenkamer een song van Janis Joplin. Dan begint het avontuur. Franka wordt op de hielen gezeten door louche figuren. ‘Schoft’, zegt ze als zij door een kerel gedwongen wordt de trap op te lopen. Gelukkig loopt alles goed af. In Parijs is het ook mooi weer. Als Franka vanuit metro-station Alma-Marceau weer buiten komt schijnt de zon. ‘… heerlijk … zon door de platanen … ik hou van deze boulevards …’
Het Parijs van Kuijpers is geen hyper-realistische weergave van de stad, geen neutraal decor. Door de klare lijn te buigen ontstaat een vrolijk, speels realisme dat verhaal en stad met elkaar verbindt. Terwijl  tekenaars van de rechte klare lijn de stad als waarheidsgetrouw toneel kunnen opvoeren, neemt Kuijpers afstand van de stedelijke, fysieke werkelijkheid.

 
Henk Kuijpers, ‘Moordende Concurrentie’, Franka 9. Heemstede, Big Balloon, 1990.

Type: Realistische architectuur

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden  over zijn project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.