STRIP (3) TOKIO: 'BE HAPPY WITH ME'

De Fransman David en de Japanse Kimié hebben elkaar gevonden in Tokio. Samen kijken ze naar het vuurwerk dat elk jaar in juli wordt afgestoken langs de Sumida-rivier. Ze staan in het hooggelegen Ueno-park, vanwaar ze een adembenemend uitzicht hebben over de stad en het evenement .

Tokio is een wereldstad, maar is voor David is de Japanse hoofdstad vertrouwd terrein. Tokio is zijn ‘tuin’. In het verhaal van Boilet en Peeters, ‘Tokio est mon Jardin’, construeren zij een persoonlijk landschap van Tokio.

Als vertegenwoordiger van een Franse cognac moet David allerlei party’s en recepties aflopen. Zo raakt hij verzeild in het mondaine Prince Hotel, in Shinjuku: the place to be. Dagelijks wurmen miljoenen mensen zich door de straten – het grote station van Shinjuku is permanent overbevolkt.

De party vindt plaats op het dakterras van een modernistisch gebouw.  Een topless danseres wringt zich in allerlei bochten, ondersteund door Engelstalige muziek: ‘All right with you. Be happy with me.’ Op de achtergrond is de hoogbouw van West-Shinjuku zichtbaar.

Later op de avond komt David op een tweede party, in een  buitenwijk van Tokio, Tamagawa, een wijk op ruim vijftien kilometer afstand van de centrale stad.

Hier leert hij Kimié kennen.  Als ze de volgende dag hand in hand naar het station lopen, maken Boilet en Peeters  definitief duidelijk waarom Tokio Davids tuin kan zijn. Het

 grootstedelijke en het kleindorpse vullen

 elkaar wonderlijk goed aan. Op een filmische 

 manier wordt dit getekend, haast geschilderd.

Bron: Frédéric Boilet & Benoît Peeters, Tokyo est mon jardin. Casterman, 1997.

Type: Persoonlijke landschappen.

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over zijn project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.