Winnaars prijsvraag 'a home far away from home' bekend

Beeld uit de inzending 'Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten' van Haiko Meijer en Onix.


Op 29 juni maakte rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade de  winnaars van de prijsvraag: ‘A home away from home’ bekend. De prijsvraag ging over innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers en was een initiatief van het COA en Atelier Rijksbouwmeester. De winnende ontwerpen zijn geselecteerd uit 366 inzendingen en laten hele diverse oplossingen zien.  

De jury waardeert de brede variatie aan oplossingen die allemaal het verschil kunnen maken in de huisvesting van vluchtelingen. Naast innovatief materiaalgebruik, productietechnieken en de toepassing van veel duurzame technologie, adresseren de ontwerpen ook maatschappelijke thema’s, zoals energieproductie, revitalisering van krimpgebieden, integratie en werkgelegenheid en de transformatie van leegstaande gebouwen.

 

De winnende ontwerpen zijn op verschillende plekken in te zetten, zowel nationaal als internationaal. In de eerste plaats voor toepassing door het COA, maar in het verlengde daarvan ook op andere plekken. Bijvoorbeeld als oplossing voor vluchtelingenkampen 'in de regio', als flexibele oplossing voor de huisvesting van statushouders of voor gebruik door starters, studenten of senioren.

 

De zes winnaars zijn:

Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten – Haiko Meijer/Onix NL

Evolutionary wooden buildings –Jurrian Knijtijzer/Finch Building B.V.

ComfortCity/De Tussenruimte –Anneloes de Koff/Pieter Stoutjesdijk

Hotel nice to meet you –Rik Tuithof/studio Rik Tuithof

SolarCabin/Dak onder de zon – Bram Zondag/Arjan de Nooijer

RE-settle –René van Zuuk/René van Zuuk Architekten B.V.

 

Bron: Architectuur Lokaal