Onderzoek en ontwerp (1): Streetwise - De straat als sociale ruimte

Het juninummer van Blauwe Kamer stond in het teken van onderwijs en onderzoek. Daarom publiceren we op deze blog de komende weken een serie over ontwerp onderzoek aan de onderwijsinstellingen. Vandaag het  ontwerp- en onderzoeksproject Streetwise van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

 

Voor het project Streetwise dwaalden docenten en studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst door de stad. Ze waren op zoek naar recepten voor het ontwerp van een goede, mooie en leuke straat. Onderzoek door middel van een dwaaltocht: iteratief en creatief, intuïtief en rationeel, toevallig en doelbewust. 

 

De Academiegemeenschap liet zich de mysteries van de straat goed smaken. Er werden ontwerpateliers gehouden, maar ook workshops, collegereeksen, onderzoekslaboratoria en openbare lezingen (van onder andere Dirk van Peijpe, Sjoerd Soeters, Ton Schaap, Sylvia Karres, Edzo Bindels en Endry van Velzen). Het project leverde een film op, vijf publicaties, drie foto-essays van Otto Snoek en een tentoonstelling.

 

Journalist Tijs van den Boomen en hoofd stedenbouw Wouter Veldhuis trokken in hun terugblik op de expeditie een centrale les: als het om de straat gaat, moet het uit de lengte én uit de breedte (of eigenlijk: de diepte) komen. Want de lengte van de straat brengt samenhang en legt relaties, de diepte maakt de straat tot bestemming. Op de stoep ontmoeten lengte en diepte elkaar en op dat vlak is in Rotterdam nog een wereld te winnen. Daarom zijn voor Rotterdam enkele principes geformuleerd: 'Stadsstraten zijn de levensaders'; 'Werk is een smaakmaker'; 'Het moet veel compacter'; 'Hecht de infrastructurele wonden'.

 

Op dit moment werkt de Academie aan een nieuw experiment: Bouwen voor de Buurt.