Onderzoek en ontwerp (3): de toekomst van de stad

Het juninummer van Blauwe Kamer stond in het teken van onderwijs en onderzoek. Daarom publiceren we op deze blog de komende weken een serie over ontwerp onderzoek aan de onderwijsinstellingen. Vandaag het lectoraat Future Urban Regions.

 

Het lectoraat is een samenwerking van alle academies van bouwkunst en gaat over de grote uitdagingen waarvoor stedelijke regio's wereldwijd staan. Denk aan de opwarming van de aarde, sociale ongelijkheid,  migratie en grondstoffenschaarste. Steden en stadmakers spelen een belangrijke rol bij het aanpakken van deze problemen, bij het bedenken van omvattende, integrale benaderingen. In het lectoraat zochten de onderzoekers naar nieuwe modellen en ideeën over hoe een gezonde, toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling gerealiseerd kan worden. De resultaten worden binnenkort gepresenteerd in een publicatie met meer dan vijftig casestudies en voorbeelden uit de hele wereld. Het boek plaatst ontwerpers in het hart van de grote transitievraagstukken van de toekomst. Ontwerpend onderzoek is een essentieel instrument voor het verbinden van belanghebbenden, en voor het onderzoeken en verbeelden van nieuwe mogelijkheden.