Vakwereld enthousiast over Blauwe Kamer Jaarboek

Ruim 175 belangstellenden zagen hoe voorzitter van de selectiecommissie Joks Janssen het eerste exemplaar van het Blauwe Kamer Jaarboek 2017 uitreikte aan Daan Zandbelt. De rijksadviseur gaf aan verheugd te zijn over de frivole en toegankelijke wijze waarop deze jaarboekeditie het ruimtelijk ontwerp relateert aan prangende vraagstukken, zoals woningbouw, kustversterking en energietransitie.

Voorzitter van de selectiecommissie Joks Janssen reikt de eerste exemplaren van het Blauwe Kamer Jaarboek uit aan rijksadviseur Daan Zandbelt, voorzitters Rob van der Velden (BNSP) en Ben Kuipers (NVTL), en wethouder Ronald van der Meij van de gemeente Rijswijk. Foto's Christiaan Krouwels

 

Maar, waarschuwde Zandbelt, dit mag niet betekenen dat de vakwereld achterover leunt. ‘Deze selectie van 19 voorbeeldige projecten mag ons niet op het verkeerde been zetten. Nog te vaak staat het ontwerp aan de zijlijn.’ Zandbelt is blij dat de selectie vooral ook jonge ontwerpers bevat, zoals Civic, Dingeman Deijs, Rademacher De Vries en Nohnik. ‘Het is belangrijk dat nieuw talent de kans krijgt om niet alleen te ontwerpen, maar ook om projecten gebouwd te krijgen. Ik ben blij dat het jaarboek dat laat zien.’

De uitreiking van de eerste exemplaren was het sluitstuk van een geslaagde bijeenkomst. De jaarboekpresentatie vond plaats in Geworteld Wonen, een door de architecten van Inbo geïnitieerd cpo-project in de duurzame en gasloze nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. Speciaal voor de gelegenheid was de parkeergarage onder een appartementencomplex in aanbouw omgetoverd tot een aangename presentatiezaal.

 

Architect Jeroen Simons en bewoner Nathalie Lorenz vertelden over de totstandkoming van het bijzondere woonproject. Voorzitter Joks Janssen gaf een toelichting op de selectie van 19 projecten – waarin, aldus Janssen, ontwerpers blijk geven van een hernieuwd repertoire en een herziene rolopvatting in het post-crisistijdperk.

Tot slot ging Vincent Kompier, die voor dit jaarboek een essay schreef over de woonopgave, in gesprek met de Amersfoortse stadsbouwmeester Loes Oudenaarde, architect Marianne Loof en Michiel Kint van Van Wijnen Projectontwikkeling. Zij spraken over de aanpak van het woningvraagstuk en vroegen zich hardop af wie er aan de knoppen zit. 'In de crisis hebben we leren luisteren naar wat mensen werkelijk willen, maar dat lijken we nu weer verleerd.'

 

Het Blauwe Kamer Jaarboek 2017 bestelt u hier.