Strip (11): Tokio lijkt niet ver weg

 

De lopende man in de strip 'De lopende man' (L’homme qui marche) van de Japanse tekenaar Jiro Taniguchi (1947-2017) is een ‘salary man’ van middelbare leeftijd die in een buitenwijk (van Tokio?) woont en er wandelend op uittrekt, ondertussen rustig en nauwkeurig zijn omgeving observerend.

 

Zo loopt hij in de steeg en richt zijn blik naar rechts op de entree van een woning. Misschien valt daarna zijn blik op de gestalde fiets vlak voor hem.

 

Door Rob van der Bijl

De man van Taniguchi ligt op het gras onder een kersenboom. Hij houdt een rustig tempo aan. Soms loopt hij samen met zijn vrouw, een andere keer met zijn hond. Het maakt niet uit of het sneeuwt, of regent. Een keer klimt hij in een boom om van het uitzicht te genieten. Op een nacht gaat hij zwemmen, een andere nacht bewondert hij de sterrenhemel. In het hoofdstuk ‘de lange weg’ wordt verhaald van een lange wandeling door parken en straten maar ook langs het talud van een metrolijn.

 

Er wordt nauwelijks gesproken in deze verhalen zonder plot. Dat gebeurt ook niet op een andere keer als de man naar de stad gaat en de stedelijkheid van Tokio niet ver weg lijkt.

 

Daar loopt de man weer door een straatje in zijn buurt. Het zou zo maar de wijk Setagaya in Tokio kunnen zijn, een wijk die zich afficheert als stad binnen de metropool, maar bekendstaat om zijn lommerrijke buurten. De man observeert vogels. Altijd ziet hij scherp, behalve die keer dat zijn bril stuk gaat omdat er een bal van kwajongens tegenaan knalt.  Dan neemt  zijn wijk de vorm aan van een wazig landschap.Bron: Jiro Taniguchi, L’homme qui marche. Casterman, 1995

Type: Realistische architectuur
Copyright: Jiro Taniguchi (1992)

Jiro Taniguchi (1947) is 11 februari 2017 overleden. De beeldcitaten uit zijn prachtige boek over de lopende man markeren onze bewondering voor deze grootse tekenaar.

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over zijn project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorggedragen.