Steampunk landschapsarchitectuur

 

In theorie is iedereen wel voorstander van groene stroom, maar plannen voor het plaatsen van windmolens roepen zonder uitzondering heftige negatieve reacties op. Definitely not in my back yard! Om de discussie te stroomlijnen, zetten landschapsarchitecten de meest geavanceerde presentatietechnieken in: photoshop, drones, virtual reality… In het oog van deze digitale storm ontwikkelde het Gelders Genootschap samen met industrieel vormgever Henrik de Goffau een heerlijk archaïsch instrument: de Windkijker. Het is een optisch apparaat met een schaalbalk, waarlangs een miniatuur-windmolen heen en weer geschoven kan worden. De Windkijker laat vanaf elke willekeurige  plek het effect zien van een windmolen op een afstand tussen de 600 en 5000 meter. Ontwerpers en belanghebbenden kunnen met behulp van dit gereedschap in gesprek gaan over de impact van een voorgestelde ingreep. Als dit apparaat de harten van het volk niet voor de windmolens verovert, dan toch in ieder geval wel voor de landschapsarchitecten.