Strip (16): Tokio als duister en gruwelijk toneel


Een buitenwijk in de metropool van Tokio is het toneel van een gruwelijke geschiedenis. Tientallen keren al hebben bewoners van het sociale woningbouwcomplex Tsutsumi zich van het hooggelegen dak naar beneden gestort. Ook nu weer staat in het holst van de nacht iemand in verwarde houding klaar om naar beneden te springen.

Door Rob van der Bijl

 

Uiteindelijk blijkt de onschuldig ogende mijnheer Cho de kwade genius. Met zijn telepathische en telekinetische krachten zet hij zijn slachtoffers aan tot zelfmoord. Maar dan komt het kleine meisje Etsuko in het appartementencomplex wonen. Zij beschikt over dezelfde krachten en gaat de confrontatie met Cho aan. De enorme energie die daarbij vrijkomt beschadigt het complex zwaar.

 

 

Op haar schommeltje gezeten confronteert Etsuko mijnheer Cho met zijn misdaden. Haar blik priemt door de oude man heen, die ten slotte in elkaar klapt en door de politie kan worden ingerekend.

 

‘Domu, A child’s dream’ is een gruwelijke vertelling, maar bovenal een verhaal over Tokio, over deze uitgestrekte metropool waarin hoogbouw en dichte laagbouw schier oneindig voortwoekeren. De metropool figureert als een duister toneel, dat door manga-tekenaar Katsuhiro Otomo in grafische, rake lijnen wordt neergezet. Het hoogbouwcomplex Tsutsumi is gebaseerd op een verdraaide, uitvergrote versie van het Kawaguchi Shibazono sociale huisvestingscomplex waar Otomo zelf ooit woonde en geraakt werd door de vele zelfmoorden. In zijn verhaal zijn ook deze springers verdraaid en uitvergroot.

 


Bron: Katsuhiro Otomo: Domu (童夢). Futabasha, 1983

Engelstalige referentie: Domu, A child’s dream. Dark Horse Comics, 1996

Type: Duistere steden

Copyright: Katsuhiro Otomo (1996)

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorggedragen.