In memoriam: Bart Vlaanderen

Op 29 november overleed Bart Vlaanderen, stedenbouwkundig hoofdontwerper bij de gemeente Amsterdam. In een openhartig interview met het blog Happy Places vertelde hij afgelopen zomer hoe hij zich voorbereidde op zijn onvermijdelijke einde.

 

Bart Vlaanderen studeerde in de jaren '80 landschapsarchitectuur aan Wageningen University. Sinds 2000 was hij stedenbouwkundig hoofdontwerper bij de gemeente Amsterdam. Daar werkte hij aan projecten als OverAmstel, Oostpoort, Zuidas en Haven-Stad.

 

Vorig jaar kreeg Bart Vlaanderen het slechte nieuws dat er een tumor in zijn hersenen zat die niet meer te genezen was. In eerste instantie werkte hij zo veel mogelijk door: 'Werken was voor mij een heel vanzelfsprekend iets. Ik ben ontwerper in Amsterdam, dat heb ik altijd met ontzettend veel plezier gedaan.(…) Ik dacht dan ook: Ik word diep ongelukkig als ik thuis ga zitten. Gaan wachten.’

 

Toen de chemo niet aansloeg, moest hij toch de handdoek in de ring gooien. Thuis verdiepte hij zich in tuinieren en filosofie. Eén voor één pelde hij de laagjes van zijn bestaan af, om tot zijn essentie te komen: 'Ik moet het loslaten, ook al is het zulk leuk werk. (…) Op het moment dat ik die (mantel van het werk, red.) afdeed, was er gelijk opluchting. Er ontstond gelijk ruimte bij mij merkte ik. Ik hoefde mezelf niet meer te bewijzen.'