Het veelbewogen leven van Lotte Stam-Beese

 

Onlangs promoveerde Hanneke Oosterhof aan de TU Eindhoven op het leven en werk van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. Margit Schuster recenseerde voor Archined de handelseditie van het proefschrift.

 

Lotte Stam-Beese (1903-1988) werd geboren in Duitsland, studeerde aan het Bauhaus, en werkte een periode in de Sovjet-Unie voordat ze met Mart Stam trouwt en naar Nederland verhuist. Daar sluit het echtpaar zich aan bij de architectenbeweging ‘De 8’ die ‘de behoeften van de samenleving en de dienende functie van de architectuur’ centraal stelt. Het huwelijk houdt geen stand en Lotte treedt als eerste vrouw aan bij de Dienst Standsontwikkeling in Rotterdam. Bij stadsontwikkeling levert zij een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van de stad en is ze als ontwerpster verantwoordelijk voor onder andere de wijken Kleinpolder, Pendrecht, Het Lage Land en Ommoord. Lotte Stam-Beese was een daadkrachtige vrouw, een doorzetter die als vrouw op veel fronten nieuw terrein wist te bemachtigen.