Strip (20): Duister Sarajevo in oorlogstijd

Het is april 1992, midden in de Bosnische oorlog. Zakenman en kunstagent Ervin Rustemagić is met zijn vrouw Edina en de kinderen Maja en Edvin op de vlucht voor de Serviërs. Het gezin is net terug van een vakantie in Nederland wanneer hun huis in een bombardement wordt vernietigd. Ze belanden in de buitenwijk Dobrinja van Sarajevo, waar nog maar acht jaar eerder de Olympische Winterspelen plaatsvonden. In Dobrinja waren sportlieden gehuisvest en in de omliggende bergen werd gesport. Maar nu wordt van daaruit de stad onder vuur genomen. Striptekenaar Joe Kubert doet hiervan verslag, in zijn rauwe comicsstijl.

Tekst Rob van der Bijl

Rustemagić en zijn gezin overleven ternauwernood hun verblijf Dobrinja. Systematisch worden daar de huizen door Servische tanks vernietigd. Uiteindelijk vindt het gezin een schuilplaats in een appartementsgebouw. Van daaruit onderneemt Rustemagić meerdere malen de gevaarlijke tocht naar het centrum van Sarajevo om in het Franse consulaat toestemming te regelen de stad te verlaten. Het contact met de buitenwereld verloopt via fax. Zo bereikt hij zijn vrienden en collega’s (waaronder Joe Kubert) om via hen een accreditatie als journalist te krijgen en daarmee een uitweg uit de duistere stad Sarajevo. In september 1993 lukt het Rustemagić en kort daarop ook zijn vrouw en kinderen om het door Serviërs belegerde Sarajevo te verlaten.

Sarajevo wordt op duistere en indringende wijze geportretteerd aan de hand van de gevaarlijke zwerftocht van Rustemagić en zijn gezin. Vanuit de buitenwijk Dobrinja ontvouwt zich bergafwaarts de stedelijke oorlogshorror. Op weg naar het centrum wordt de wijk Hrasno doorkruist. En dan volgt nog een gevaarlijke route aan de andere kant van de rivier langs delen van ‘Snipers Alley’ richting de Holiday Inn, waar veel journalisten verblijven. In rake, vette lijnen zet Kubert de stedelijke omgeving van Sarajevo dynamisch en dreigend neer. Dit is comics pur sang.
____________________________

Bron: Joe Kubert, 'Fax from Sarajevo'. Dark Horse Comics, 1996.

Type: Duistere steden

Copyright: Joe Kubert and Strip Art Features (1996)


Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.