Rapa Surajaras en Tim Bachmayer winnaars van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2019

Winnares Rapa Surajaras met juryleden Emiel Reiding (rechts) en Gijs van den Boomen, en hoofdredacteur van Blauwe Kamer Mark Hendriks (links). Foto: Ferry Streng

 

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst afgelopen zaterdag op de Amsterdamse Academie van Bouwkunst maakte juryvoorzitter Gijs van den Boomen de winnaars bekend van de KuiperCompagnons Graduation Awards 2019.

 

Bij de bacheloropleidingen won stedenbouwer Tim Bachmayer. Hij studeerde af aan de Breda University of Applied Sciences met een plan om de zoutcavernes in Twente in te zetten voor de opslag van duurzaam gewonnen warmte. Volgens voorzitter Van den Boomen is het project van Bachmayer een overtuigend verhaal. ‘Waarom doen we dit niet gewoon?'

 

Bij de masteropleidingen ging de prijs naar de Delftse landschapsarchitect Rapa Surajaras. Haar afstudeerproject is een strategie voor hoogwaterbescherming in de delta van de Vietnamese stad Ho Chi Minh City. ‘Dit project gaat door alle schalen heen, de beheersing van de voorgestelde technieken leidt tot prachtige beelden. Surajaras heeft oog voor tradities van de bevolking en toont liefde voor de plek. Toepasbaar op elke delta', aldus juryvoorzitter Van den Boomen.

Foto's: Ferry Streng

 

Bachmayer en Surajaras werden gekozen uit de 33 afstudeerprojecten (van 10 opleidingen in de stedenbouw en landschapsarchitectuur) die tijdschrift Blauwe Kamer in haar septembernummer publiceerde.

 

Crisissituaties

Tijdens de middag in Amsterdam gingen 10 van hen onder leiding van Bart Cosijn met elkaar in gesprek. Daarin ging het onder meer over het belang van een goede en duurzame openbare ruimte, de mogelijkheden die de ondergrond biedt voor de transitie naar duurzame energie en de rol die ontwerp speelt in crisissituaties, zoals de wederopbouw van de Syrische stad Aleppo en de opvang van klimaatvluchtelingen in India.

 

Het evenement is een initiatief van Blauwe Kamer en vond voor de tweede keer plaats. Het is een coproductie met de NVTL, Jong BNSP en Kuiper Compganons dat zich sinds dit jaar als sponsor aan het event en de prijs heeft verbonden.

 

50 vakgenoten

De jurering vond plaats in twee delen. Eerst brachten 50 vakgenoten hun stem uit. Een driekoppige jury – naast voorzitter Gijs van den Boomen Emiel Reiding (directeur NOVI) en Desiree Uitzetter (BPD) – bepaalde uit de nominaties welke projecten in de prijzen vielen.

Afstudeerders in gesprek. Van links naar rechts: Eva Hexspoor (TUe), Rex van Beijsterveldt (HAS Den Bosch) en Niek Hulsbergen (Van Hall Larenstein).

 

Naast de winnaars werden drie eervolle vermeldingen uitgereikt. Bij de bachelors Niek Hulsbergen van Van Hall Larenstein met zijn ontwerp voor ’t Leijpark in Tilburg. Bij de masters werden Anne Nieuwenhuis (van de  Academie in Amsterdam) en Thijmen van Gompel (van de Fontys Academy of Architecture & Urbanism) in het zonnetje gezet. Landschapsarchitect Nieuwenhuis bedacht een strategie om het vervuilde slib uit de Westerschelde her te gebruiken, stedenbouwer Van Gompel transformeert bedrijventerreinen tot gemengde woongebieden.