Strip (22): Parijs vet getekend

Hoofdrolspeler in deze strip is Fred Fallo van de Nederlandse tekenaar Willem. In dit verhaal wordt hij door zijn collega-tekenaar Swarte neergezet als een tragikomische Parijse misdadiger. De hoofdstad vormt een in rake lijnen getekend decor voor een hilarisch verhaal dat begint in de Haussmanniaanse woongebouwen, avenues en straten. Het is begin jaren vijftig Ella Fitzgerald klinkt uit de radio: 'Into each life some rain must fall ...'

Tekst Rob van der Bijl

In dit avontuur wordt Fallo verrast door een pupil-boef die zich onder het bed heeft verschanst, juist als Fallo de liefde bedrijft met zijn vriendin. Hij probeert nog de knaap op te voeden in het criminele vak, maar tevergeefs. Later, na een mislukt avontuur in de New Yorkse maffia, keert Fallo gedesillusioneerd terug naar Parijs. Als hij een (gestolen) ring met robijn aan zijn vriendin wil schenken blijkt ze reeds het bed te delen zijn pupil.

Parijs speelt als locatie voor de start van het verhaal een hoofdrol, met name als Fallo in de bar ‘Chez Le Putois’ (zoiets als het Bunzing Café) wordt geconfronteerd met de drugscrimineel Sam Skunk die hem zal meetronen naar New York om zoveel mogelijk lieden verslaafd aan de naald te krijgen. Maar zo ver is het nog niet in deze scene, die zich afspeelt in een soort art-deco-interieur.

Nog één keer figureert het vet getekende Parijs als decor, als onze antiheld Fred Fallo vertwijfeld heeft plaatsgenomen op het balkon en naar de ring met de robijn staart. Zijn vriendin bedriegt hem in de kamer aan het balkon. 'Into each life some rain must fall, but too much has fallen in mine', zingt Fitzgerald, terwijl op de achtergrond de onvermijdelijke Eiffeltoren prijkt.

____________________________

Bron: Joost Swarte & Willem, Enslaved by the needle. Real Free Press Foundation, 1980 (oorspronkelijke versie 1973)

Type: Realistische architectuur

Copyright: Joost Swarte (1973 / 1980)

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

Disclaimer
De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.