Strip (24): Adembenemend gewoon Hollands landschap

Sjef van Oekel is een legendarische de televisiecreatie van Wim T. Schippers. Vanaf 1981 wordt de onnavolgbare van Oekel door Theo van den Boogaard omgezet naar stripfiguur. Net als op TV is van Oekel in de strip gebruikt om de Nederlandse samenleving tegelijkertijd chaotisch en trefzeker te analyseren. Van den Boogaard ondersteunt deze analyse met rake beelden van het Hollandse landschap.

Tekst Rob van der Bijl

Dat landschap is niet groots. Het kent noch peilloze dieptes, noch ontzagwekkende hoogtes. Het is plat, maar er zijn geen eindeloze woestijnen; het is niet groot maar klein. Het is Hollands: aangeharkt, vaak truttig, soms roept het een glimlach op. Het is bij uitstek het landschap van Sjef van Oekel.

Voor Van den Boogaard en Schippers is het Hollandse landschap in de eerste plaats het decor voor de avonturen van hun antiheld, maar daarnaast verraadt het een ongenadige kijk op Nederland. Tussen de capriolen van Van Oekel door ontwaart de kijker een landschap van een adembenemende gewoonheid.

Sjef struikelt over prikkeldraad. Hij doorkruist landschap waarin lollige gele treintjes voortboemelen langs mals gras, gezonde koeien, oud-Hollandse huisjes en verkeersveilige AHOBS. Van Oekel wordt in dit landschap gadegeslagen door inwoners die zijn kijk op de wereld en ook zijn tempo nauwelijks kunnen volgen.

Sjef houdt niet van natuur, bossen zijn niet aan hem besteed. Hij komt pas goed tot zijn recht in de Hollandse wolkenlucht, vanwaar hij uit grote hoogte het leven relativeert. Het landschap beneden lijkt hij niet echt indrukwekkend te vinden, maar toch vliegt Sjef gewoon verder totdat de tank leeg is.

____________________________

Bron: Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers, Sjef van Oekel zoekt het hogerop. Big Balloon, 1992 (oorspronkelijk: 1983).
Type: Realistische architectuur.
Copyright: Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers / Big Balloon (1983)

Eerder verscheen deze aflevering met toestemming van onze gevierde tekenaar Theo van den Boogaard in Blauwe Kamer van februari 1998