Strip (25): Geweldadig Moskou en Los Angeles

In hun tweedelige stripreeks ‘Noord-Zuid’ schetsen Moynot en Dieter een hyperrealistisch beeld van misdaad in de stad. Het eerste deel voert het Moskou van eind jaren negentig op als het toneel van maffiageweld. Onze boef belt vanuit zijn snelle rode sportwagen zijn liefje Milena. Hij spurt langs de oever van de Moskva. Het Kremlin is dichtbij, evenals corruptie, gevaar en geweld.

Tekst Rob van der Bijl

Los Angeles is het toneel van het tweede verhaal, dat begint met de overval op een drugstore midden jaren tachtig. Het stedelijk licht en perspectief staan garant voor een onheilspellende sfeer. De gebouwen zijn in rake, vettige lijnen neergezet. Het decor is klaar.

En dan volgt de actie. Twee agenten zijn gearriveerd op de hoek van 7th en South Alvarado Street in de destijds grimmige wijk Westlake. Een van de agenten stapt uit en loopt naar de winkel van de overval. Hij heeft zijn wapen getrokken, maar nog voordat hij iets heeft kunnen uitrichten, schiet er een kogel door zijn oog. Het bloed spat uit zijn hoofd in het rond.

Het verhaal verspringt naar midden jaren negentig. Evenals in Moskou heerst de misdaad in Los Angeles. Smoke, een succesvolle gangsterrapper blijkt de moordenaar van de agent, maar 15 jaar later is hij rijk en machtig. Waarschijnlijk ontspringt hij de dans. Zijn advocaat maakt zich op voor de ongelijke strijd met het gecorrumpeerde recht – en intussen raast het autoverkeer in Los Angeles door.

____________________________

Bron: Dieter & Moynot, Nord-Sud 1. Moscou / Nord-Sud 2. Los Angeles    Dargaud, 1996/1997.

Type: Realistische architectuur.

Copyright: Dieter & Moynot / Dargaud (1996/1997).

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

Disclaimer
De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.